Tennisclub Herzele

Geschiedenis

Tennisclub Herzele sinds 1979

Stel je voor : je speelt met een groepje Herzelenaren tennis in de tennisclub van Sint-Lievens-Houtem. Eén van hen speelt er zelfs kampioen.

Dan begin je te dromen van een tennisclub in Herzele.

Je spreekt de eigenaar aan van een geschikte locatie op Evendael. Die legt de terreinen aan en geeft een huurcontract aan de nieuwe, pas opgerichte vzw TC Herzele.

Je haalt 15 gezinnen bij elkaar die tennisminded zijn. Die storten elk 30.000 oude Belgische frank als voorafbetaling van hun lidgeld, en met dat kapitaal koop je een tweedehandse chalet.

Je bent vertrokken ! We schrijven mei 1979.

Je wordt lid van VTV (Vlaamse Tennisvereniging, toen al gefederaliseerd). De coach schrijft ons meteen in voor interclub. Enkele leden nemen deel aan tornooien (twee leden winnen zelfs een tornooi).

Je start met een beperking van 100 leden, 50 per terrein. Maar je hebt onmiddellijk een wachtlijst. Dus, verlichting installeren.

Er is iets veranderd in het straatbeeld van Herzele. Plots zie je jonge tennisspelers op de fiets, tennisraket op de rug, en (toen nog) een witte outfit.

Meteen merk je één van de doelstellingen van TC Herzele : de tennissport, die in 1979 nog een licht elitair imago had, democratiseren.

Het aantal leden volgde in de loop van die vele jaren een golfbeweging tot onder 75 en tot boven 200. Kim Clijsters en Justine Henin zorgden voor een boost.

Vanaf 2018 stonden we plots voor een zware keuze.

Ofwel op onze idyllische locatie blijven op Evendael - weliswaar zonder uitbreidingsmogelijkheden - ofwel verhuizen naar het sportcomplex aan de Steenoven.

De gemeente Herzele had intussen haar sportpolitiek omgebogen. In plaats van gewoon te subsidiëren, en daar nauwelijks resultaten van te zien, werd geopteerd om te investeren in sportinfrastructuur. Deze politiek werd reeds jaren voorheen met succes doorgedrukt voor het cultuurbeleid in Herzele (auditorium De Steenoven, Wattenfabriek).

Door de keuze van het sportcomplex aan de Steenoven kan TC Herzele nu beschikken over 4 terreinen en een nieuw clubhuis. En daar staan we nu. Een sociale club met meer dan 150 leden, interclub, tennislessen, Start2Tennis en veel jonge mensen – een groeiende club met mooie perspectieven!